HAVERIN KONEPÄIVÄT 2014

 
 
 

Hämeenkyröläinen Anssi Talonpoika ja Valmet 20 vuosimallia 1954. Traktori on tullut hänelle 6 vuotta sitten. Häntä on aina kiinnostanut vanhat koneet.

Ensimmäisten joukossa konepäivien aamuna Haveriin saapuivat Kalle Poussa Mouhijärveltä ja Eija Harju Suodenniemeltä. Mukana oli pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira Raimo, joka viihtyy hyvin traktorin kyydissä.

Haveriin tuli mukana Zetor 25A, vuosimallia 1957. 

Traktoreitakin Lamminmäet ajoivat Haverin Konepäiville. Jarno Lamminmäen (vasemmalla) traktori on Volvo T 35, vuosimallia 1958, ja Hannu Lamminmäen vierellä on hänen veljensä Reijo Lamminmäen omistama Deutz D 15, vuosimallia 1960.

Jouni Asp Viljakkalasta toi Haverin Konepäiville Valmet 565:n vuosimallia 1968. Hän kertoo ajaneensa traktoria pikkupojasta, siitä lähtien, kun jalat jotenkuten ylettyivät polkimille, eli seitsenvuotiaasta. 

Tuohenmaan sini-vihreä kaunotar.

Haverin Konepäivillä maamoottorit vetivät ympärilleen mukavasti yleisöä. Niiden putputus antoi koko näyttelyalueelle mukavaa ”taustamusiikkia”.

Viljakkalan koulun vanhempainyhdistys ja Naisvoimistelijat huolehtivat, että Haverin uimarannalla oli tapahtumia pitkin päivää. Naisvoimistelijoiden cheerleader-ryhmät Red Cats valmistautumassa esitykseen.

Ensimmäisiä traktoreita Haveriin saapui jo ennen seitsemää aamulla, ja pitkin aamupäivää niiden määrä hiljalleen lisääntyi.

 

Olli Aittomäki Sastamalasta ja söötti pikkutraktori Wheel Horse, jolla on ikää noin 50 vuotta. Tällaista pikkupeliä on hyvä käyttää riviviljelytraktorina. Tämä yksilö on ostettu Floridan tielaitoksen huutokaupasta, joten ”se on ollut joskus ihan oikeissakin töissä”. Sen jälkeen se on kulkeutunut Suomeen, ja Aittomäki on ostanut sen 1988. 

Aittomäki kuuluu Tyrvään Zetoristeihin, ja hänellä on myös vuosimallia 1954 oleva Zetor, mutta sen hän jätti tällä kertaa kotiin.

Traktorikuljetus näyttelyalueen ja parkkipaikan välillä oli sellainen menestys, että vuoden 2015 konepäiville tulee ehdottomasti kaksi traktoria hoitamaan kuljetuksia.

Tampereen Seudun Mobilistien konepäiville ajamat vanhat autot viehättivät erityisesti lapsiperheitä. Toki ne herättivät nostalgisia tunteita vanhemmissa ihmisissä, mutta lapsien mielestä ne olivat niin hauskan kummallisia – ihan erilaisia, mitä yleensä maanteillä näkee.

Ilmoittautumisia otti vastaan Haveri ry:n puheenjohtaja Arja Moisio.

Projektipäällikkö Päivö Uusi-Erkkilä opastaa, minne hämeenkyröläinen Jukka Koivisto voi parkkeerata sinikeltaisen Commer B357 kuorma-autonsa, vuosimallia 1957. Konepäiville tulo kannatti, sillä tämä hehkeä kaunotar äänestettiin yleisön suosikiksi ja kuorma-auton kyydissä saattoi kotimatkalle lähteä komea palkintopokaali.

Lavajärven reservin aliupseereilla oli oma esittelypisteensä näyttelyalueella. Jos yleisöstä joku ei vielä ollut yhdistyksen jäsen, hän saattoi täyttää täällä liittymiskaavakkeen.

Koneiden rinnalla konepäivillä oli vihreämpääkin nähtävää ja ostettavaa, sillä tapahtumaan osallistui taimineen Meisserin puutarha.

 

Kaivosmäeltä avolouhokselle avautuvaa näkymää kelpasi kauniina kesäkuun päivänä ihastella.

No, nyt tuli oikein traktorikin paikalle, tuumattiin, kun Fordon Super Major vuosimallia 1961 ilmestyi majesteettisena pienempiensä rinnalle. Moottori on vaihdettu ja mittakaavaa on suurennettu. Vanha moottori oli 3,6-litrainen Valmetin moottori, nykyinen on 7,4 litran Valmetin moottori. 

Perinteisiä sepän taitoja esiteltiin Haverin kaivosmäellä.

Parkkipaikan ja näyttelyalueen väliä yleisökuljetuksia hoitava traktori sai sahata päivän aikana ahkerasti edestakaisin, sillä kyytiin pyrkijöitä riitti. Lämpimässä säässä tällainen avokuljetus oli kivaa vaihtelua.

Haverin Konepäivät syntyi ”pikkumatin” eli Matti Lettoniemen (vasemmalla) ideasta. Idea alkoi muuttua todeksi, kun hän otti aiheen esille vanhoja traktoreita harrastavan Päivö Uusi-Erkkilän kanssa. Miehet keksivät, että Haveri on mitä parhain paikka tällaisten konepäivien järjestämiseen ja niinpä he ottivat yhteyttä Haveri ry:hyn, joka lähti hankkeeseen päävastuullisena järjestäjänä.  
       
 
©2019 Haverin Konepäivät 2014 | Haverin Konepäivät - Putteri (MMD Networks Oy)